Kanser tedavisi sürecinde gıda ve sıvı alımı önemlidir. Kemoterapi, radyoterapi gibi aktif tedavi alan hastaların oruç tutmaları sağlıkları açısından önemli riskler taşıyabilir. Uygulanan kanser tedavilerinin bulantı, kusma, halsizlik, iştahsızlık, ishal veya kabızlık gibi yan etkileri olabilir. Söz konusu yan etkiler nedeniyle iştah azalır ve dolayısıyla vücuda gerekli kalori alımında ve sıvı alımında azalmalar olur. Aynı zamanda tedavi sırasında kişiyi birçok yönden etkileyen ilaçlar, vücuttan ancak böbrek ve karaciğer yoluyla atılabilir. Bu nedenle kemoterapi alan kişilerin sıvı ve gıda alımı hem tedavinin devam etmesi, hem de tedavinin yan etkilerinden korunması için oldukça önemlidir.
Oruç tutan kişilerde beslenme ve uyku düzenindeki değişiklikler, vücudun dengesini etkileyebilir. Kabızlık, sıvı ve tuz kaybı bağışıklık sisteminin zayıflamasına ve strese neden olabilir. Kanser tedavisi aktif bir şekilde devam eden kişilerin vücudun hem kalori hem de sıvı ihtiyacını karşılamaları gerekir. Aynı zamanda hastalığın ileri evresinde olan, destek bakım ile takip edilen; zayıf ve genel durumu kötü olan kişilerin de oruç tutması risklidir.
Ancak kanser tedavisini tamamlamış ve takipte olan genel durumu iyi olan kişiler, kendi istekleri doğrultusunda hekimlerine danışarak oruç tutabilirler. Her koşulda kanser tedavisi gören kişilerin yaz aylarını vücutlarını zorlamadan, bol sıvı alarak, serin ve gölgede yerlerde istirahat ederek geçirmeleri önerilir.
Oruç tutmak isteyen kanser hastalarının hastalığın evresini, tedavi koşullarını dikkate alarak ve hekimlerine danışarak hareket etmeleri önerilir.
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği