Kanserli Hastalarda Beden Etkinliği: Dr. Cemil Bilir

  • Erişkin bir birey günlük ne kadar süre ile egzersiz yapılmalı? Sağlık sorunu olmayan genç bir erişkin hafif tempolu olacak şekilde en az 30 dakika sürecek şekilde haftanın en az 5 günü egzersiz yapmalı. Daha yaşlı ve kısmi sağlık sorunu olan bireyler ise en az 20 dakika ve haftanın en az 3 günü olacak şekilde egzersiz yapabilirler.

  • Egzersiz yapmak kansere yakalanmamızı önler mi? Evet. Yapılan çalışmalar gösterdiki günde 30-60 dakika tempolu egzersiz yapılması kolon kanser gelişmesini %30 oranında azaltmaktadır. Meme kanseri içinde aynı durum söz konusudur. Hem premenopozal hem de postmenopozal dönemde olsun düzenli egzersiz ve VKİ değerinizin 25 ve altında olması meme kanser riskinizi %80'lere kadar azaltabilmektedir. Endometriyum kanser riskinde de %20-40 oranında azalma egzersizle sağlanmaktadır. Bunların dışında düzenli egzersiz akciğer ve prostat kanser riskinde de azalma sağlamaktadır.

  • Kanser hastası egzersiz yapabilir mi? Evet. Belirli dönemlerde daha dikkatli olmak kaydı ile kanser tanısı olan bir birey hayatını idame ettirirken egzersiz yapabilir. Tatbiki bu egzersizler çok tempolu olmamalıdır. Bir çalışmada gösterilmiş ki meme kanserli hastalar kemoterapi dönemleri sonrasında haftada 3-5 saat hafif tempolu yürüyüş tarzında egzersiz yapmaları yaşa sürelerin uzatıp hayat kalitelerini arttırmıştır.

  • Kanser tedavisi alırken egzersiz yapabilir miyim? Evet. Kanser tedavisi alırken aktif bir vücut daha az yorgunluk hisseder, hastayı yaşama daha sıkı tutar. Ama bu demek değildir ki kemoterapi alan hasta her türlü egzersizi ve sporu yapabilir. Özellikle çok yoğun tempolu, dayanıklılık gerektiren aerobik egzersizlerden uzak durmak kaydıyla yürüyüş, bisiklete binmek (temposuz) gibi egzersizler yapılabilir.