Testlerin Uygulanması ve Yorumlanması

Tarama testleri için ilinizde bulunan; Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) ve Aile Sağlığı Merkezlerine (ASM) başvurmalısınız.
  • Gaitada gizli kan testinin negatif olması, normal sonuçtur ve test örneğinde kan bulunmadığı anlamına gelir. Normal sonuç, kalın bağırsak kanseri olmadığını veya ileride asla olmayacağını garantilemez. Kişiye, 2 yıl sonra tekrar kalın bağırsak kanseri taraması için başvurması önerilir.

  • Gaitada gizli kan testinin pozitif olması, anormal sonuçtur ve dışkıda kan bulunmuş olduğunu gösterir. Bu sonuç, kanser tanısı değildir, ancak kişinin kolonoskopi için uzman hekimlerce değerlendirilmesi gerektiğini gösterir. Anormal sonucun nedeni kalın bağırsak kanserinin yanı sıra, poliplerdeki kanama veya hemoroid (basur) gibi başka hastalıklardan da kaynaklanmış olabilir.

  • Gaitada gizli kan testinin belirsiz olması, kanser olmadığı anlamına gelmez. Sonuç belirsiz çıkarsa, iki-üç gün ara ile en fazla iki kere daha test tekrar edilir. Bu gereklidir, çünkü polipler ve kanserler sürekli kanama yapmazlar ve dışkıda kan olup olmadığının saptanması önemlidir.

  • Hastaneye sevk: Gaitada gizli kan tarama testi pozitif olan herkes ve 50 ile 70 yaş aralığındaki tüm bireyler kolonoskopi yapılmak üzere hastaneye başvurmalıdır.

Şekil 1: Testlerin Uygulanması ve Yorumlanması