Yumurtalık (Over) Kanseri Cerrahi Tedavi

Yumurtalık (Over) Kanseri Tedavi - Ameliyat


Ameliyat (cerrahi operasyon)

Cerrahi, çoğu yumurtalık kanseri için ana tedavidir. Ameliyatın büyüklüğü ve kapsamı, kanserin ne kadar yayıldığına ve hastanın genel sağlık durumuna bağlıdır. Belirli tümör türlerine sahip ve en erken evre yumurtalık kanseri olan doğurganlık çağındaki kadınlar için hem yumurtalıkları (over) hem de rahmi (uterus) almadan hastalığı tedavi etmek mümkün olabilmektedir.


Epitelyal yumurtalık kanseri ameliyatı

Epitelyal yumurtalık kanseri ameliyatı evreleme ve kitlenin küçültülmesi için yapılır.  


Epitelyal yumurtalık kanseri evreleme

Yumurtalık kanseri ameliyatının ilk hedefi kanserin yumurtalıktan ne kadar uzağa yayıldığını tespit ederek evreleme yapmaktır. Genellikle bu cerrahi operasyonlarda yumurtalıklar ve fallop tüpleriyle birlikte rahim de alınır.  Rahimin alınması işlemine histerektomi denir. Ayrıca karın bölgesini bir önlük gibi kaplayan bir yağ dokusu tabakası olan omentuma kanser yayılır ve omentum da çıkarılır (omentektomi). Kanserin yumurtalıktan yayılıp yayılmadığını görmek pelvis ve karın bölgesindeki bazı lenf düğümlerine de biyopsi yapılabilir

Pelviste veya karın boşluğunda sıvı varsa test için alınır. Cerrah karın boşluğunu yıkayabilir ve bu yıkama sıvısını test için laboratuvara gönderebilir. Cerrahi operasyon sırasında alınan tüm doku ve sıvı örnekleri, kanser hücrelerinin taranması için laboratuvara gönderilir. Farklı evredeki yumurtalık kanserlerinin farklı şekilde tedavi edilmesi nedeniyle evreleme çok önemlidir.


Epitel yumurtalık kanserinin olabildiğince küçültülmesi

Yumurtalık kanseri ameliyatının diğer önemli amacı tümörün mümkün olduğu kadar büyük bir kısmını çıkarmaktır; buna kitle küçültme (debulking) denir. Ameliyat sırasında yumurtalık kanseri karın (göbek) boyunca yayılmışsa kitlenin küçültülmesi çok önemlidir. Kitle küçültme ameliyatının amacı, ameliyat sonrasında geride görünür bir kanser veya 1 cm'den büyük tümörler bırakmamaktır. Tümörleri optimal olarak küçültülmüş hastalar, ameliyattan sonra daha büyük tümörleri olan hastalara göre daha iyi bir prognoza sahip hale gelirler.

Bazı durumlarda, diğer organlar kitle küçültme işleminden etkilenebilir.

  • Bazen kanserin uygun şekilde küçültülmesi için kolondan bir parça alınması gerekebilir.

  • Bazen ince bağırsağın bir kısmının alınması gerekebilir.

  • Kitle küçültme ameliyatında mesaneden bir parçanın alınması gerekebilir.

  • Bazen dalağın ve/veya safra kesesinin yanı sıra mide, karaciğer ve/veya pankreasın bir kısmının çıkarılmasını da gerekebilir.

Her iki yumurtalık ve/veya rahim (histerektomi) alınır ise hamile kalma olasılığı ortadan kalkar.  Menopoza girmemiş hasta, ameliyat sonrası menopoza girer. Pek çok hasta ameliyat sonrası 3-7 gün arasında hastanede kalır ve 4 ile 6 hafta içinde normal faaliyetlerine devam etmeye başlar.


Germ hücreli yumurtalık tümörleri ve yumurtalık stromal tümörleri için cerrahi

Germ hücreli ve stromal tümörler için ameliyatın asıl amacı kanseri tamamen ortadan kaldırmaktır.

Germ hücreli yumurtalık tümörlerinin çoğu histerektomi (rahimin alınması) ve iki taraflı salpingo-ooferektomi (fallop tüpü ve yumurtalıkların alınması) ile tedavi edilir. Eğer kanser tek yumurtalıktaysa ve hasta hala çocuk sahibi olmak istiyorsa, sadece kanserin bulunduğu yumurtalık ve aynı taraftaki fallop tüpü alınır, diğer yumurtalık, fallop tüpü ve rahim bırakılır.

Stromal tümörleri genellikle yalnızca bir yumurtalıkla sınırlı olduğu için ameliyat ile tümörün olduğu yumurtalık çıkarılabilir. Kanser yayıldıysa daha fazla dokunun çıkarılması gerekli ise bu durumda histerektomi ve iki taraflı salpingo-ooferektomi ve hatta kitle küçültme ameliyatı yapılabilir.

Çocuk sahibi olma süreci tamamlanmış ise hem germ hücreli hem de stromal yumurtalık tümörleri için diğer yumurtalığın, diğer fallop tüpünün ve rahmin alınması için ameliyat da önerilebilir.