Epitelyal yumurtalık kanseri için kemoterapi
Yumurtalık kanseri için kemoterapi genellikle iki farklı ilaç türünün bir araya getirilmesini (kombinasyon) içerir. Yapılan araştırmalarda yumurtalık kanserinin ilk tedavisinde ilaç kombinasyonunun kullanılmasının daha iyi sonuç verdiği gösterilmiştir. Genellikle bu kombinasyonlar platin bileşiği adı verilen bir tür kemo ilacı (genellikle sisplatin veya karboplatin) ve paklitaksel veya dosetaksel gibi taksan adı verilen başka bir tür kemo ilacı içerir. Bu ilaçlar genellikle her 3 ila 4 haftada damar yolu (İntravenöz - IV) ile hastaya verilir.
Yumurtalık kanserinin evresine ve türüne bağlı olarak epitelyal yumurtalık kanseri için tipik kemoterapi süreci 3 ila 6 tedavi kürünü içerir.
Epitelyal yumurtalık kanseri kemoterapiyle sıklıkla küçülür veya hatta yok gibi görünür, ancak kanser hücreleri sonunda yeniden büyümeye başlayabilir. İlk kemoterapi iyi sonuç verdiyse ve kanser en az 6 ila 12 ay boyunca tekrar etmediyse (nüks olmadıysa), sonra gelişen yeni tümörler ilk kullanılan kemoterapinin aynısıyla tedavi edilebilir. Bazı durumlarda farklı ilaçlar da kullanılabilir.
İntraperitoneal (IP) kemoterapi
Evre III yumurtalık kanseri olan (karın dışına yayılmayan kanser) ve kanserleri optimal olarak küçültülmüş (ameliyattan sonra 1 cm'den büyük tümör yok) kadınlar için sistemik kemoterapiye (paklitaksel) ek olarak intraperitoneal (IP) kemoterapi verilebilir.
IP kemoterapide sisplatin ve paklitaksel ilaçları bir kateter (ince tüp) aracılığıyla karın boşluğuna enjekte edilir. Kemoterapi ve diğer ilaçları vermek için kullanılacak olan kateter evreleme/kütle küçültme ameliyatı sırasında yerleştirilebildiği gibi bazen daha sonra da yerleştirilebilir. İlaçların en konsantre dozunun doğrudan karın boşluğundaki kanser hücrelerine uygulanması ve aynı zamanda kan dolaşımına karışarak karın boşluğunun dışındaki kanser hücrelerine de ilacın ulaşması için bu yöntem kullanılır. Bazı hastaların IP kemoterapi tedavisini erken bırakmasına neden olabilecek fazlaca karın ağrısı, bulantı, kusma ve diğer yan etkiler görülebilir. Yan etki riski nedeniyle IP tedavisine başlayacak hastanın genel sağlık durumunun iyi ve böbrek fonksiyonlarının normal olması istenir.
Germ hücreli tümörlerde kemoterapi
Germ hücreli tümörler de genellikle kombine kemoterapi tedavi edilir. En sık kullanılan kombinasyona kısaltma olarak BEP adı verilir ve bleomisin, etoposid ve sisplatin içerir. Malign germ hücreli tümörler arasında en sık görülen ve kemoterapiye çok hassas olan olan disgerminomda ise bazen daha az toksik olan karboplatin ve etoposid kombinasyon tedavisi kullanılır. Kanser tedaviye yanıt vermiyorsa veya tekrarlayan (reküren) kanseri tedavi etmek için başka aşağıda belirtilen kombinasyonları kullanılabilir:
Stromal tümörler için kemoterapi
Yumurtalık stromal tümörleri sıklıkla kemoterapiyle tedavi edilmez, ancak tedavi edildiğinde en sık karboplatin artı paklitaksel veya BEP (bleomisin, etoposid ve sisplatin) kombinasyonu kullanılır.