Egzersizleri, fiziksel uygunluğu geliştirme özelliğine göre dört ana başlıkta toplayabiliriz:
- Dayanıklılık (Aerobik) Egzersizleri: Fiziksel aktiviteleri yorulmadan daha uzun süreli yapmamıza yardımcı olan egzersizlerdir. Büyük kas gruplarını düzenli çalıştırır ve solunum ve kardiyovasküler sistemi düzene sokarlar. Örnek olarak düzenli yapılan yürüyüş, bisikleti ve yüzme verilebilir.
- Kuvvet Egzersizleri: Kasın direncine karşı koyularak yapılan ve kaslarda gelişime yol açan egzersizlerdir. Düzenli yapılması halinde beslenmemizin de bu düzene uygun değiştirilmesi gerekir yoksa kaslarda protein kaybına bağlı erime gibi ciddi yan etkilere yol açabilir. Kuvvet egzersizlerine örnek olarak ağırlık kaldırma, spor salonlarında yapılan egzersizler verilebilir.
- Esneklik Egzersizleri: Tüm vücudumuzda eklemleri içerisine alan genişleme, germe, esneme hareketleri olup düzenli yapılması halinde günlük yaşamın kolaylaşmasına ve hayat kalitesinin artışına yol açar.
- Denge Egzersizleri: Denge vücudumuzun düşmeden durabilmesi olup denge egzersizleri için görme ve duyma yetilerimizinse sağlam olması gerekir. Denge egzersizleri düşme riskini azaltıp vücut kontrolünü arttıran egzersizlerdir.
Fiziksel aktivite sırasında sıklıkla vücudumuz enerji olarak karbonhidratları yakmaktadır. Egzersiz uzadıkça ve düzenli hale geldikçe yağlarda yakılmaya başlanır.