Gün içerisinde, kaslarımızı kullanarak ve yapılması için enerji harcanması gereken her aktivite fiziksel aktivite olarak tanımlanır. Fiziksel aktivitenin devamlılığını sağlayarak tekrarlanmasına da egzersiz denir. Ülkemizde Sağlık Bakanlığımız verilerine göre 6-11 yaş grubu çocuklarımızın Yaklaşık %60'ı düzenli (günde 30 dakika veya daha fazla süre ile) olarak egzersiz yapmamaktadır. Bu oranlar erkek ve kızlarda farklılık göstermekle birlikte her iki cinste de yaş ile birlikte spor yapmama oranı artmaktadır (Grafik) .
1. Beden Sağlığı Üzerine Etkileri: Düzenli fiziksel aktivite birçok kas faaliyetinin düzelmesi ve gelişmesini sağlar. Kaslarımızın gelişmesi dışında diğer birçok sistemimizde de faydalı etkileri mevcuttur;
a. Kalbin fonksiyonlarında düzelme, dolaşım sistemimizin kendini yenilemesi,
b. Damar direncinin azalması ile tansiyon kontrolü
c. Akciğerlerimizde havalanma artışı ve solunum kaslarımızın kuvvetlenmesi
d. Kan şekerimizin daha düzenli olması
e. Belli kanser risklerinde azalma gibi sayamayacağımız birçok faydaları mevcuttur.
2. Ruh Sağlığı ve Sosyal Gelişim Üzerine Etkileri: Düzenli egzersiz yapmak vücudumuzun dengesini, metabolizmasını düzenlemekle birlikte mutluluk hormonlarının salgılanmasını arttırır. Depresyon ve endişelerin azalmasına, bedeni ile barışık özgüvenli bireyler olmamıza yardımcı olur. Sosyallik katması ile bizlere ikili ilişkiler kurmamızda katkı sağlar.
3. Yaşlılık Üzerine etkileri: Kuvvetli kaslar, dengeli vücut yapısı yaşlandıkça bizi düşmelere karşı korur, düzenli bir metabolizma ile olası ani ölüm riskleri ve kalp krizi riskinde azalma sağlar, depresyon ve anksiyete ile başa çıkma gücümüzü arttırarak yaşamdan daha fazla keyif alan bireyler olmamıza katkı sağlar.