Sigarayı bırakma birkaç aşamadan oluşur.
- Sigarayı bırakmaya hazırlanırken: İstekli ve kararlı olun Neden sigarayı bırakmak istediğinizi ve sigaranın size verdiği zararları düşünün ve bir kâğıda yazın. Zaman zaman bu listeye göz atın. Umutsuzluğa kapılmayın, kendinize güvenin, Sigara içtiğinizde çevreye ne kadar zarar verdiğinizi ve sigarasız kaldığınızda nasıl stresli ve kırıcı olduğunuzu düşünün. Ne kadar maliyetli olduğunu düşünün. Sigaraya bir ayda ve bir yılda verdiğiniz parayı hesaplayın. Her zaman hatırlayacağınız ve sigara bırakma yıldönümü ile özel kutlama yapacağınız bir günü seçin. Yanınıza bir arkadaş bulun
- Sigarayı bırakırken; İçmekten hoşlanmadığınız bir sigara markasını seçin. Günlük sigara sayısını azaltın, içtiğiniz sigarayı yarım bırakın ya da içmeye başlamadan önce sigaranızı kırın. Sigaranızı tek tek alın, asla kartonla almayın. Yanınızda taşımayın. Sigara sayınızı azaltın. Bunun için kısıtlamalar koyun, günün belirli dilimlerinde sigara içmeyin, içtiğiniz sigaraları yarıda bırakın. Evinizde ve çalışma ortamında kül tablası bulundurmayın. Kullandığınız kül tablasını boşaltmayın. Kokusu ve görünümü sizi rahatsız edecektir.
- Sigarayı bıraktıktan sonra istediğiniz her an sigaraya ulaşabileceğinizi düşünün ve sigarasız kalma kokusu aşamayın. Sigarayı çağrıştıracak nesneleri atın dişlerinizi temizletin. Sigarayla ilişkilendirdiğiniz anlarda (kahve ile, yemek sonrası, denizi seyrederken, efkarlanınca vb) ilginizi başka tarafa yönlendirin ya da başka aktiviteler yapın. Spora başlayın. İçmediğiniz her an için kendinizle gurur duyun. Eğer bu önerileri tek başınıza uygulayamıyorsanız bir profesyonele başvurun. Birçok hastanede "sigarayı bırakma poliklinikleri" bulunmaktadır. Sağlık Bakanlığı 171 hattına aradığınızda bağımlılık düzeyini ölçen kısa bir test yapılarak ihtiyaçlarınıza göre yönlendirme yapılır.
Sağlıklı ve sigarasız günler dileriz